POČETNA STANICA – MODNA KALDRMA

 

Tragajući za idealnom destinacijom da započnemo našu #fashion avanturu, opredjelili smo se za zemlju velikog srca i srdačnog gostoprimstva. Duh orijenta i miris poznate Dibek kafe u kombinaciji sa proljećnim komadima naših modnih favorita sa lakoćom su nas doveli u Bosnu i Hercegovinu. Veliki izazov je bio pred nama – Kako spojiti tradiciju i moderno u jedno?

 

Fashion&Friends kampanja S LJUBAVLJU

Koracima prošlosti u potrazi za autentičnim.

 

Kulturološka raznolikost ovog podneblja kroz vjekove je rezultirala lakom prihvatanju novih estetskih trendova. I baš zato obožavamo ovu zemlju! Sa druge strane, duh tradicije nije narušen. Na svakom koraku se osjećaju autentični zapisi dizajna, arhitekture i mode koji ispisuju stranice istorije… I tako nas inspirišu.

Modna kultura je važan dio svakodnevnog života širom Bosne i Hercegovine. Fashionista ili ne – sređivanje i kombinovanje je tvoja rutina. Potraga za idealnom kombinacijom je upravo postala piece of cake jer ti mi nudimo dnevnu dozu stylish inspiracije.

Tajna je u harmoniji boja, raspoloženja, oblika tijela, jednostavnosti i okruženja.

Otkrićemo ti nešto, #spontanost je ta koja najviše utiče na ispunjenje svih uslova za savršen stajling. Neopterećenost je pola posla. Kako u modi – tako i u životu ;)

*Tips&Tricks za instagramične duše: Druga polovina je #destinacija. U našem slučaju Baščaršija, savršen izbor za pravljenje nezaboravnih fotki koje ćemo postati neodoljive modne razglednice sa naše prve #fashion avanture. Prati aktivaciju na Instagramu i Facebooku.

 

Fashion&Friends kampanja S LJUBAVLJU

Najbolji recept za fotku – moderan stajling u duhu orijenta.

 

Zamisli koliko je bilo teško napraviti ,,samo par“ fotki na ovakvoj destinaciji! Jedno od najstarijih naselja u Sarajevu pruža više od kupovine suvenira i turističkog fotkanja. Svaki lokal, svaki ćošak i svaki prozor ovog šetališta kriju autentične istorijske priče, koje su prožete neobičnim ljudskim sudbinama i utkane u brojne predmete.

Prve priče se vezuju još za 1462. kada su počele da se pojavljuju prve prodavnice. Tada je Baščaršija postala autentični „šoping centar” gradskog jezgra za BAŠ SVE, od fildžana do narodnih nošnji. Stavili smo pred sebe veliki izazov – Baščaršija je postala naša modna pista. Prošetali smo nove komade porodice Fashion&Friends brendova u želji da saznamo kako duh starog vremena utiče na moderni stil.

 

Fashion&Friends kampanja S LJUBAVLJU

Šetnja kroz tradicionalni „šoping centar”

 

Pozivamo te da na našim društvenim mrežama ostaviš komentar kako ti se dopada rezultat!

Autentične šarenolike kićanke, persijski tepisi, indijski ćilimi, turske lampe i drugi ručni radovi su nas uveli u bajku iz „1001 noći”. Apsolutno nas je zaveo ovaj ambijent u kojem su ljudi veseli, druželjubivi i prosto šire super vajb! Na našu sreću, prostor satkan od bezbroj tajni i rukotvorina izvanredno je prihvatio naše prisustvo. Dovoljno je da samo baciš pogled na fotografije i sve će ti biti jasno!

Kako kažu mještani, dizajn persijskih tepiha ima tradiciju od preko 5.500 godina, a samo oni pravi majstori su sposobni da izrade hiljade čvorova u kvadrate sa precizno utkanim nitima koje čine ove umjetnine veoma retkim. Podsjetili su nas na neke od naših modnih komada koji imaju sličnu estetsku filozofiju. Saznali smo da ima i tepiha koji su izrađivani ručno po pet ili sedam godina!

 

Fashion&Friends kampanja S LJUBAVLJU

Šarene misli – savršene fotke!

 

Za kraj naše avanture, evo kako nastaju najbolje Fashion&Friends kampanje. Ključ je, naravno, u dobroj zabavi, izvanrednom timu iz Bosne i Hercegovine koji je pomogao na ovom setu i ključnim komadima nove kolekcije (koja je by the way upravo na popustu do -40%). Pronašli smo mesto na kome se sudaraju dva svijeta – tradicije i modernog. Poseban dragulj shootinga je i Sebilj česma. Mnogi pisci su bili očarani ovom velelepnom fontanom s kraja 19. vijeka, ali će posebno ostati upamćene riječi sarajevskog pjesnika Muhameda Nerkesija: „Tu se čovjeku čini da može dugo živjeti, jer na hiljadu mjesta po Sarajevu teku česme iz vrela neumrlosti...“ A baš takav je i modni duh ove zemlje, vječan i pun osvježenja.

 

Fashion&Friends kampanja S LJUBAVLJU

Poziranje na staroj kaldrmi.

 

Ostavljamo našu dragu Bosnu i Hercegovinu, puni utisaka i predivnih fotografija. Ukoliko ovaj tekst čitaš iz neke druge zemlje regiona – trk na naše mreže po najlepše razglednice sa Baščaršije. A svim našim dragima iz BIH želimo da podijele fotke sa svojom ekipom i pokažu najbolje modne momente koje je Fashion&Friends stvorio, baš ovdje.

Uskoro donosimo priču sa naredne #fashion avanture.

Prati nas!

S ljubavlju tvoj Fashion&Friends

 

Fotograf: Luka Bošković

Frizer: Danijel Marjanović

Šminker: Kosta Miljković

Stajling: Fashion Company tim

Modeli: Aida Jahić i Jasmin Drinjaković